Postup výroby je jednoduchý. Kilo ovesných vloček (jemné nejsou vhodné, volte raději hrubé) společně se třemi litry vody se nechá stát 3 dny ve sklence při pokojové teplotě. Pak je nutné vločky přecedit. Výsledkem je fermentovaný oves a ovesný kvas. S tím kvasem jsem se zatím nedopídil k uspokojivým výsledkům. Nicméně z vloček si dělám každé ráno kaši a musím říct, že je výborná. Je hutná a mírně nakyslá, jakoby se do ní dal jogurt. Zatím jsem zkoušel pouze sladkou verzi se lžičkou medu a ovocem. Slaná ovšem vypadá taky zajímavě.
No a další věc, co jsem úspěšně vyzkoušel jsou sušenky. Hodím sem mírně poupravený recept, který se mi osvědčil a taky fotečku. Kdyby vás kvašení ovsa zajímalo více, určitě si přečtěte článek z výše zmíněného blogu. Nerad bych to jen opisoval a tím porušoval autorská práva. Takhle jsem pouze udělal reklamu, což snad nikomu vadit nebude...
Recept, který se osvědčil.
Ingredience:
- 200 g fermentovaných ovesných vloček
- 100 g jemných ovesných vloček
- 50 g třtinového cukru
- 50 g másla
- špetka soli
- 1 vejce
- půlka pytlíku prášku do pečiva
- sušené ovoce (50 g)
- různá semínka či ořechy
Postup:
Vše smíchejte v misce. Když se máslo nechá rozpustit, tak to jde krásně. Dvěmi lžícemi vytvořte placičky vhodné velikosti a nechte zapéct při 180 °C asi 30-40 minut. Konzumujte.
Žádné komentáře:
Okomentovat