středa 3. dubna 2013

Řeřicha



Ačkoli to tak nevypadá, venku už je jaro a za oknem se dobře daří bylinkám. Já teďkomc trochu experimentuju s řeřichou. Pár semínek nahážu do misky s navlhčenou vatou a přikryju fólií, za 3-4 dny se dají čerstvé výhonky konzumovat. Stříhat by se asi měla keramickýma nůžkama (údajně se při kontaktu rostliny s kovy vytrácí vitamín C, je to podle mě kec a promyšlený tah keramickonožového průmyslu), já jsem žádné takové doma nenašel.

Celým jménem řeřicha setá (zahradní) blízká příbuzná hořčici může dosahovat výšky až 60cm. Pěstuje se pro svoji typickou peprnou chuť a aroma. Obsahuje neskutenčé množství zdraví prospěšných látek a vlastně na ní téměř nelze najít žádnou špatnou vlastnost.



Nakonec nutriční hodnoty  na 100g řeřichy:
Energie 30 Kcal           
Sacharidy5.5 g
Vláknina1.1 g
Bílkoviny2.6 g
Tuk0.7 g
Vitamín A346 mcg
Kyselina listová          80 mcg
Vitamín C69 mg
Vápník81 mg
Železo1.3 mg
 

Žádné komentáře:

Okomentovat