neděle 7. dubna 2013

Vepřová paštika

Poslední dobou jsem zaznamenal zvýšenou četnost pochval na moje sterilizované masné výrobky. Vzhledem k tomu, že takových výrobků existuje pouze jeden druh, je jasné, že jde o paštiku z vepřových jater, kterou jsem dělal nedávno. Předem bych chtěl upozornit, že jsem si spojil asi tři repcepty dohromady a postupoval podle nich pouze orientačně. Každý si musí (minimálně u koření) vynalézt svůj optimální způsob. Dám sem recept, ať víte, jak se při takovém experimentování postupuje:

Ingredience:
- 2,5 kg vepřových jater, syrových, nejméně 2-3x mletých
- 1 kg kostiček pečeného vepřového sádla (cca 30 minut naplno)
- 5 středních cibulí
- 10 stroužků česneku
- sůl 4 lžičky
- koření (5 kulí jalovce, 5 kulí nového koření, lžička pepře, lžička rozmarýnu, lžička muškátového květu, 5 hřebíčků, lžička skořice) - vše umleté na mlýnku, popřípadě rozdrcené v hmoždíři.

Postup:
Vše se pomele a naplní do sklenic cca 2 cm, klidně i víc, od okraje (aby při zavařování nepřetekly). Sterilujeme na 85 stupňů 1 hodinu a druhý den na stejnou teplotu ještě cca půl hodiny.



Slovo závěrem:
Jak jsem řekl, je možné postupovat jinak a ingredience různě obměňovat. Celý postup je vpodstatě velmi jednoduchý. Umelou se játra něco se tam přidá a pak se to zavaří.
Ještě jedna věc, která sice nepatří k tématice paštik, ale rád bych se o ni podělil a nechci kvůli tomu zakládat nové téma. Jedná se o výrok pana Petra Druláka (ředitel Ústavu mezinárodních vztahů) o našem velvyslanci na Slovensku. Prohlásil: "To, že je někdo původem Slovák, ještě není kvalifikace."
Tolik k událostem posledních dní, mějte se dobře.

Žádné komentáře:

Okomentovat