úterý 8. října 2013

Salmer fra kjøkkenet - Kitchen stories

Je to tuším dva týdny zpátky, co jsem byl na mém prvním "AfterWorku". Je to takový zvyk švédů, že se pátek po práci zvedou a zapadnou do některé z hospod které pro ně mají připravené speciální nabídky. Většina hospod mívá tuhle akci v pátek, některé dokonce každý den v týdnu. Hodně se to liší. Mvají levnější pivo a víno, ale není vyjímkou, že mají otevřený bufet. Takže si koupíte něco k pití a dostanete talíř, na který si můžete naložit cokoli chcete. Je to jeden z mála způsobů jak se alespoň někdy dá za rozumný peníz v hospodě dobře najíst. My jsme skončili v nějaké mexické restauraci, a šli domů po jídle, švédi pokračovali a slavili příchod víkendu až do brzkých ranních hodin. Na to, že přes týden téměř nikdo nepije, se v pátek zlyskají slušně.

Jedna děvčica, která v Gothenburgu žije už nějaký ten pátek, mi  v té hospodě doporučila film "Povídky z kuchyně", žeprej vystihuje švédy celkem dobře. Viděl jsem ho. Nemůžu zhodnotit, jak vystihuje švédskou náturu, ale film je to dobrý. Nikam se nežene, má vtip a taky něco k zamyšlení - doporučuju.

Ještě jedna aktualitka - v pátek byl tzv."Kannelbullens dag" což znamená, že se uctívali a hlavně jedli skořicoví šneci. Je to klasické a asi nejtypičtější švédské čajovo/kávové pečivo. V pátek jsem žádnou neměl (takže jsem svátek řádně neoslavil), ale předtím jsem to samozřejmě už koštoval. Je to dobrota, zvláštní chuť tomu dává kardamon. Kdyby si to někdo chtěl zkusit, tak tady je recept. Ovšem pouze pro zdatné angličtináře.


2 komentáře:

  1. http://devceuplotny.blogspot.cz/2013/10/kanelbullensdag-den-skoricovych-sneku.html
    a nebo recept od Česky, která má snad ve Švédsku rodinu a občas tam zavítá. :)
    Jinak se měj ve Švédsku fajn, myslíme na Tebe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za příspěvek a přání. Čas myšlením na mě neztrácejte a radši si zajeďete třeba zaplavat.

      Ty komentáře jsou dobrá věc. Pamatuju si, jak jsem jednou chtěl zhodnotit jeden z tyfových příspěvků a nešlo to. Ikdyž možná že je to tak lepší, svět je chudší o jednu z mých poznámek.

      Vymazat