středa 7. ledna 2015

Makové mléko

Zkouškové je tu. Je to čas na výrobu různých pochutin a zkoušení nových neotřelých postupů. Včera jsem se zabýval výrobou makového mléka. Postup je jednoduchý.
  1. Nameleme 100g máku.
  2. Dáme do misky a zalejeme zhruba 900ml vody. Pokud dáte litr, mléko bude řidší, pokud dáte 800ml, bude hustší. Logicky. Možná by se tam měla dávat voda filtrovaná, či převařená, ja dal kohoutkovou. Nač se s tím párat. 
  3. Potom nechte stát nádobu zhruba 3 hodiny.
  4. Po třech hodinách na vás bude čekat "mydlová voda". Ke mléku to má eště daleko. Směs nalijte do mixéru a mixujte. Nevim, jak by se to mělo dělat dlouho, 2 minuty mi přišlo dost.
  5. Přefiltrujte. Nejdříve přes sítko, pak přes plátno. Tohle jsem moc nevychytal. Směs se mi dostala vrchem plátna do misky a já to musel dělat naněkolikrát. Pak jsem byl nucen umývat hromadu sítek a misek.
  6. Hotovo.
Mléko se dá normálně pít. Žádná hitparáda to teda neni, ale s medem či se skořicí to ujde. Parádní mi přijde takový jakoby "makový ocas".
Údajně je dobré na spaní. Taky obsahuje spoustu vápníku a je zásadotvorné, takže by mělo pomoct s překyselením organismu. Za zkoušku to rozhodně stálo.

2 komentáře:

  1. Drobný typ: mák zalej (teplou) vodou, tak, aby byl ponořen, vodu do litru dolij až po mixování, bez přebytečné vody se mák líp rozmixuje. Pro lepší chuť namoč taky datli nebo víc (mimochodem naprosto skvělé 'sladidlo' vůbec!) společně s mákem, dále normálně rozmixuj a přeceď celou směs, přidej špetku soli (popř skořici, kardamom,..) a je to hned lepší o tři levely ;D

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju za tipy. Až budu vracet čelovkyu, tak bych s tebou rád probral i jiné druhy "mlék".

    OdpovědětVymazat