úterý 9. června 2015

Běhací projekt po měsíci

Zdarec. Je tomu něco přes měsíc, co jsem začal s pravidelným běháním. Pokusím se stručně shrnout výsledky tohoto projektu.

Z toho měsíce jsem měl odpočinkových dnů celkem šest. Jinak jsem buď běhal (kratší trasy kolem 3 km, delší klidně i přes 6 km) nebo plaval (většinou 40 délek, když to nešlo, tak míň). Nebyl jsem nemocný a ačkoli jsem občas cítil bolest nebo se mi moc nechtělo, dokázal jsem se překonat. Většinou jsem toho nelitoval. Počáteční únava nebo ztuhlost těla byla překonána a po sportu jsem se cítil většinou (možná vždy) lépe než před ním. Často mi bývá zima, ale řekl bych, že během toho měsíce se to celkem spravilo. Částečně je to dáno taky změnou počasí, ale běhání na to má určitě taky svůj nezanedbatelný vliv.

Ověřil jsem si, že systematickým přístupem lze dosáhnout viditelného pokroku. Chce to jen poctivě zapisovat a zaměřit se na menší počet činností. Já jsem v průběhu toho měsíce trochu polevil. Občas jsem se neudržel a jedl jsem zase dost prasácky (sladkosti, pivo). Co se týče pohybu, tak jsem dost experimentoval. První jsem zkoušel delší trasy volným tempem. To je občas trochu nuda. Když jsem si řekl, že to nebudu s rychlostí přehánět, tak jsem se na kratší trati kolikrát ani nezpotil. Jednou jsem zkoušel i sprinty na Lapači, to mě bavilo. Celkem jsem se na tom odvařil. Plavání mě bavilo moc. Udělal jsem celkem solidní pokrok v technice a z bazénu jsem se vždycky vracel příjemně unavený a hladový. V tomto sportu budu chtít pokračovat za každou cenu.

Takže to by bylo zhodnocení. Je tu ale jedna nepříjemnost, která mě trápí. Ze začátku běhání mě trochu pobolívalo koleno. To se časem dalo dokupy, ale zase jsem začal cítit oblast paty, achilovky a klenby na pravé noze. Není to nic, co by se nedalo překonat a většinou jsem to rozběhal. Ale během to léčím už asi 14 dní a zdá se, že bude potřeba zvolit jinou terapii. Mám takové tušení, že ta bolest bude souviset s vadným držením těla, možná špatný návyk chůze (špička vytočená ven nebo tak něco), ale bez člověka, co se v tom trochu vyzná se tyhle problémy těžko odhalují. Dost mě to štve, protože jsem po tom měsíci poznal, že nohy, plíce a hlava si na tu zátěž krásně zvykají. Fakt jsem mohl zvyšovat dávky a šlo to navrch. Ale pohybový aparát to asi není schopen ustát. Jsou snad 4 km denně pro čtyřiadvacetileté tělo moc?


Plán na následující dny je jasný. Dám si chvilku pauzu od běhu (aargh ztratím formu, kterou jsem si pracně budoval). Zkusím třeba plavat nebo si občas udělám nějaký ten shyb. Snad se to brzy dá do pořádku. Pak bych se rozhodl co dál. Jestli se vrátím ke běhu nebo se zkusím posunout v jiné oblasti.

Každopádně mě to mrzí, rád bych u běhání zůstal. Je spousta důvodů, proč to dělat. Běhání je snad jeden z nejpřirozenějších sportů. Jde to dělat do vysokého věku, pravidelně, nic k tomu není potřeba. Běhat lze za každého počasí. Získané kondice lze využít například při chození po kopcích nebo při práci na zahradě. Ta noha mi ale celý projekt řádně prasí.

4 komentáře:

  1. Měl jsem teď podobný problém - po několika dnech běhacích mě začala bolet a táhnout achilovka. Bolelo to i při chůzi. Náhodně jsem fyzioterapeutičce z Polichna cosi spravoval a ptal jsem se. A říkala, že to bývá ztuhlý sval na lýtku, který utahuje tu achilovku a ta bolí. A že je to špatným protažením po fyzickém výkonu. Řekla, že určitě to nemám rozběhat, ale opatrně rozcvičit. Za dva dny to přešlo a od té doby dobré. Před během se protáhnout a hlavně po něm a snad to bude ok.
    Tolik má zkušenost stará 14 dni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano. Ztuhlost lýtka je přesně to, co pravděpodobně byl/je můj problém. Po nějaké době neběhání je to vlastně v cajku. Poctivý strečink by to měl v budoucnu pořešit. Budu věřit fyzioterapeutce z Polichna.

      Vymazat
    2. Důležité bylo, že pokud bolest nezmizí ani při rozcvičování a poctivém protažení po výkonu; tak je třeba jít za ní a že jsou "lepší" cviky, případně to taky může být úplně něčím jiným...

      Vymazat
    3. Důležité bylo, že pokud bolest nezmizí ani při rozcvičování a poctivém protažení po výkonu; tak je třeba jít za ní a že jsou "lepší" cviky, případně to taky může být úplně něčím jiným...

      Vymazat