neděle 24. prosince 2017

Kam upíráš svůj zrak?

Zdravím Tě,

v následujícím příspěvku bych se rád podělil o myšlenku, o které jsem nedávno rozjímal. Ve zkratce by se dala shrnout takto. Málokdy si uvědomujeme, jak důležité je, kam směřujeme svůj pohled, kam se díváme.

Uvedu příklady oblastí, kde je pohled velmi důležitý. Prvním z nich je jízda na motocyklu či na kole. Před zatáčkou je přirozené naklonit hlavu na stranu, na kterou budeme zatáčet. Člověk, který upírá svůj zrak pod sebe moc daleko nedojede. Dívat se před sebe, do oblasti, ze které může hrozit nebezpečí je přirozené a žádoucí.

Dalším příkladem může být například směr pohledu při provádění cviků, náročenjších na koordinaci. Mám na mysli třeba mrtvý tah či kettlebell swing. Při těchto cvicích se doporučuje zrak upírat na jedno místo. Zhruba 5-10 metrů před sebe. Člověk si tak zachová pevný bod v prostoru a je lépe orientován. Hrozí mnohem menší riziko ztráty vědomí či nevolnosti při provádění cviku.

Nebo třeba lidé, kteří jsou nám pravidelně "na očích". Do značné míry ovlivňují náš život a pomáhají utvářet naši osobnost. Ne nadarmo se říká, že jsme průměrem pěti lidí se kterými se stýkáme nejčastěji. Je jen na nás, zdali se budeme večer co večer dívat na kriminální příběhy plné násilí a negativních emocí. A nebo zvolíme například setkání s někým blízkým či procházku po městě. Jako vhodná večerní zábava může posloužit četba životopisu nějaké zajímavé osobnosti. Člověka, který toho mnoho dokázal a od kterého můžeme načerpat nějakou inspiraci.

Proto, až zítra otevřeš oči, soustřeď se na to, kam upřeš svůj zrak. Je důležité na co se díváme. Protože to, kam se díváš, určuje tvůj směr.



Žádné komentáře:

Okomentovat