- 2 kg čínského zelí
- 0,5 kg mrkve
- 1 pórek
- 1 velká kedlubna
- 2 jablka
- 70 g rýže
- 150 g třtinového cukru
- 250 ml vody
- 70 g zázvoru
- 2 hlavy česneku
- 4 chilli papričky
- 1 kg soli
- 5 l vody
- 2 lžíce sojové omáčky
Nejdříve jsem zelí rozčtvrtil a ponořil do slané vody (5 l vody + 1kg soli) na 2 hodiny. Mezitím jsem si rozmíchal cukr s namletou rýží (lepší by byla rýžová mouka, ale tu jsem ve špajzu nenašel) a hrnkem vody v kastrůlku. Trochu jsem to povařil dokud nevznikla kašička. Pak jsem do mixéru dal chilli, zázvor, česnek, sójovku a cukro-rýžovou kaši. Všecko jsem to rozmixoval, čímž vznikla taková pikantní pasta.
Nakrájel jsem všecku zeleninu a ovoce na kostičky a taky jsem přecedil a rozkrájel to zelí. Pak už jen stačí v kastrole smíchat zeleninu s pastou a pěchovat do lahve. Po týdnu bouřlivého kvašení v pokojové teplotě je hotovo. Kimči vydrží v lednici klidně celou zimu.
Tenhle recept mi dost chutná, není tam patrný žádný zápach z rybích vnitřností, ani to není přehnaně ostré. Prostě výborný zdravý salátek.
Žádné komentáře:
Okomentovat