sobota 25. listopadu 2017

Zase jídlo

V uplynulém týdnu jsem se zamýšlel nad otázkou zdali je pro nás strava opravdu tak důležitá. Zdali je opravdu nutné hlídat si každou kalorii. Co jíst a co nejíst. Svoje postřehy a myšlenky nehodlám rozepisovat do sáhodlouhých odstavců. Spíše se bude jednat o několik zásadních zvyků či pravidel, které jsou dle mého názoru nejdůležitjěší. A které bychom měli dodržovat. Tak pojďme na to.

Jez pomalu, vědomě. Vnímej chuť jídla a užívej si ji. Nezapínej si k jídlu počítač a ani nic nečti. Před jídlem se uklidni a buď vděčný za to, že máš plný talíř. Důležitější je JAK jíš. Až potom CO jíš.

Svačinky jsou zbytečné. Po tatrance ti bude akorát zle, ovoce hlad nezažene. Počkej, až budeš mít klid na pořádné zdravé jídlo s adekvátním množstvím bílkovin, tuků a sacharidů. Neboj se hladu. Čtyři jídla za den stačí. Nenech se jídlem omezovat.

Nejez průmyslově zpracovávané potraviny a produkty s podezřele dlouhou dobou trvanlivosti. Jez suroviny. Tedy zeleninu, maso, ovoce, semínka, oříšky a tak.

Přizpůsob svoji stravu tomu co zrovna děláš a čeho chceš dosáhnout. Přes týden se drž svým zásad, jez co ti nedělá špatně. Zjednoduš své stravování. Klidně jez stále stejná jídla. Na oslavách si užij dobré jídlo. V přiměřeném množství. Na výšlapu v horách jez úplně jinak než přes týden v kanclu.

Když jsi byl u zubaře a máš umrtvenou půku tváře, radši nic nejez. Budeš pak mít ret rozkousaný do krve.

Vyhni se "drogám". Na pravidelné bázi bys neměl pít alkohol ani kávu. Jednoduché cukry bych sem vlastně zařadil taky. Jednou za čas na chuť? Proč ne. Z pravidelné konzumace výše zmíněných potravin bych už měl trochu obavy. Jsou to výborné nástroje, jak se "nakopnout" nebo uvolnit, ale po čase přestanou fungovat. Potom, když je budeš nejvíce potřebovat, musíš se jimi doslova předávkovat.

Strava není vše. Pro zdraví a dobrou kondici je také hodně důležitý spánek, přiměřený pohyb a psychická pohoda. Jídlo je pouze jeden díl skládačky.

Žádné komentáře:

Okomentovat